Jdi na obsah Jdi na menu

Něco málo o kultuře v Doudlebech

11. 4. 2019

 

Kolem 20. ledna pořádá místní sbor dobrovolných hasičů tradiční Hasičský ples.

Dalším plesem je Obecní bál, který od roku 1996 pořádá obec v průběhu března.

Pro děti se každoročně připravuje Maškarní bál v březnu.



Podle termínu Velikonoc-se koná v Doudlebech Masopust. Od ráno až do večera obchází všechny domy mládenecká růžičková koleda společně s dechovou kapelou. U každého domu kapela zahraje písničku „Červená růžičko“, koledníci zatancují „kolečko“ a pozvou přítomné na večerní zábavu. Odpoledne se do masopustu zapojuje slaměná koleda ženatých mužů – bývalých koledníků mládenecké koledy, aby mohla mládence zkontrolovat. 

 

Místním lidovým zvykem je velikonoční obchůzka mladších dětí po vsi s řehtačkami – tzv. řehtání. Řehtání má o Velikonocích nahrazovat zvonění zvonů ráno, v poledne a večer.

 

Poslední sobotu v dubnu se do vsi od přehrady žene více vody-na vlně splouvají řeku vodáci na akci Odemykání Malše.



Tradičním zvykem je i stavění máje na Čapkově kopci, vždy 30. dubna. Lidovost této akce charakterizuje i to, že ji celá léta neorganizuje žádný spolek ani instituce, pouze mládež sama.

 

Malí i velcí cyklisté vyjíždějí na cyklovýlet Na kole okolo Doudleb již tradičně v polovině června. Trasa cca 30-40 km je uspořádána tak, aby vyhovovala hlavně rodinám s dětmi.



Na začátku září pořádá Národopisný soubor Doudleban folklórní festival Doudlebské dožínky. Termínem jejich pořádání je sobota před doudlebským posvícením a zároveň poutí, jež připadají na neděli po svátku Narození Panny Marie 8. září (tedy vždy druhou neděli v září).

 

V Doudlebech se zamíří na Čapák, kde je postaven taneční parket a lavičky. Zde pak pod širým nebem vystupují po celé sobotní odpoledne jednotlivé soubory. Jako první vystupuje ovšem vždy Doudleban s tradičním pásmem dožínek a předáváním dožínkového věnce hospodáři a hospodyni. Pokud je špatné počasí, odbývá se folklórní festival v kulturním domě. Večer je taneční zábava. Ten samý den lze v obci pozorovat i zvýšený pohyb vodáků-na řece se koná tradiční akce "zamykání Malše".

 

Na pochod se vydávají třetí sobotu v září účastníci turistické akce "Okolo Doudleb". Trasa cca 15 km vede, jak název napovídá, do nejbližšího okolí naší vesničky. Protože zájem je obrovský a počet účastníků atakuje stovku a organizátoři se vždy snaží najít bezpečné cesty mimo silnice, leckdy se chodci dostanou do míst, o kterých ani nevěděli, že tady jsou. Na několika stanovištích, které zabezpečují hasiči, si pak lze odpočinout a občerstvit. Večer bývá v doudlebské hospodě v podání písniček Drazda bandu. 

 

S přicházejícím podzimem je čas na Drakiádu, kterou pořádají Tři Mirky. Koná se většinou podle počasí v půlce října na letišti.



V adventním čase pořádá obec Slavnostní rozsvícení vánočního stromku, při němž vystupují s nacvičeným pásmem vánočních koled děti z mateřské a základní školy, Doudlebský pěvecký sbor, Doudlebánek a folková skupina Drazda Band. Ani v Doudlebech nechybí tradiční obchůzka Mikuláše, anděla a několika čertů (5. prosince večer) po domech, kde mají malé děti.

 

Během vánočního období si mohou zájemci zatancovat na taneční Štěpánské zábavě, kterou pořádá Národopisný soubor Doudleban vždy 25. prosince, tedy předvečer svátku sv. Štěpána.


Kromě těchto pravidelných kulturních akcí a lidových zvyků se zde konají sportovní zápolení v nohejbale, volejbale, tenise, šipkách a stolním tenise. Pokud přeje počasí, na ledové ploše na hřišti si to rozdají v hokeji svobodní a ženatí. Na led, který připravují a udržují sportovci a hasiči, vyráží na bruslích v hodinách tělocviku i děti z místní školy. Pokud nasněží, Doudlebské stráně jsou pak jak stvořené k lyžování a bobování. V obci se koná vždy jednou za několik let obvodová hasičská soutěž, při níž představí ukázku svého zásahu místní hasiči i jejich kolegové z okolí.